Sveiki,

gyvename skubėjimo ir neturėjimo laiko metu. Daugelis darbų dirbama vienu metu. Mūsų akyse baigia išnykti savaitgaliai: ir kaip sąvoka, ir kaip reiškinys. Mes viską darome greitai. Greiti dalykai dažnai yra menkaverčiai, pavyzdžiui: greitas maistas. Kartu tai ir greitas vartojimas, greitas skaitymas, greitas kalbėjimas. Alternatyva – neskubėti. Visų pirma reikėtų susivokti, ką daryti greitai ir ką lėtai. Svarbiausia, susigrąžinkime vertę sąvokoms, žodžiams, priesaikoms, moralinei reputacijai ir gyvenimo formoms. (L.Donskis)

Esu Jūratė ir jau daugiau nei dvidešimt metų stengiuosi gyventi vadovaudamasi dviem dalykais: suderintas maistas ir judėjimas. Prie to dar būtina priskirti ir minčių higieną.

Nuo pat vaikystės judėjau, žaidžiau krepšinį, bėgiojau. Mityba pradėjau domėtis dar paauglystėje, kada visoms kažkuriuo momentu reikėjo tapti ypač lieknomis. Manau, kad buvau priėjusi anoreksijos slenkstį, kada racione liko tik varškė ir obuoliai. O iš 62 kg pasidarė 46. Pradėjo šlubuoti visos fiziologinės funkcijos. Tada, ačiū Dievui, susiprotėjau ir pradėjau domėtis, kodėl vyksta tokie dalykai mano organizme. Išvažiavau į sveikatos mokyklą pas D. Kepenį. Nuo tada viskas apsivertė aukštyn kojomis. Ten nesulysau (jau nebebuvo kur), o atvirkščiai – susigrąžinau normalų kūno svorį. Viskas atsistatė. Nuo tada ir prasidėjo tikrasis gyvenimas, kada pavalgai: gauni energijos, o ne ją atiduodi. Reikia valgyti viską, tik protingai susidėlioti produktus savo lėkštėje.

Nėra stebuklingų receptų, yra kasdienis darbas

Kai manęs klausia, kaip geriausia mažinti antsvorį, tai suprantu, kad tikisi gauti stebuklingų receptų, su kuriais pavyktų greitai nusikratyti pavojingų savo gyvybei kilogramų. Bet kažkodėl nenorima girdėti, kad pagrindinės antsvorio atsiradimo priežastys yra nuolatinis persivalgymas, nederantis, mažai kramtomas, skurdus ir prastai pagamintas maisto asortimentas.

Tad nuo ko gi pradėti, norint sveikai maitintis?

Tobulų patarimų, veiksmingų 100 procentų, tikriausiai negali duoti niekas: jų tiesiog nėra.
Eilinės dienos valgiaraštis (tai nebūtinai – taisyklė, tai pavyzdys. Pritaikykite sau tai, kas jūsų organizmui labiausiai tinka). Valgyti reikėtų 3-5 kartus per dieną, priklausomai nuo poreikio. Svarbiausia – nejausti bado).

  1. Valgyti tik tada, kai esi tikrai alkanas. (Kartais valgyti nori tik akys…). Kiekvieną kąsnį kramtyti 30-50 kartų.
  2. Niekada nepersivalgyti. (pakilti nuo stalo nepajutus visiško sotumo jausmo).
  3. Dieną pradėti nuo vandens ir vaisių.
  4. Vakare paskutinį kartą valgyti likus 2-3 val. iki miego.
  5. Vienkartinis maisto kiekis neturi viršyti 300-400 g (jūsų kumščio dydis).
  6. Gerti 30 minučių iki valgio ir 1 val. po vaisių valgymo, 2 val. po daržovių valgymo, 3-4 val. po mėsos valgymo).
  7. Valgydami negerkite skysčių. Numalšinti troškulį geriausia likus pusvalandžiui iki valgymo arba praėjus valandai po jo. Priešingu atveju, skysčiai praskiedžia skrandžio sultis ir apsunkina virškinimą.
  8. Maisto produktų derinimas.
  9. Nevalgykite vienu metu daugiau nei šešių produktų.

Taip pat atkreipkite dėmesį į savo kūno tipą. Tai padės atsirinkti produktus vartojimui.

Tinkami deriniai:
Daržovės + kitos daržovės.
Daržovės + krakmolas.
Daržovės + baltymai.
Daržovės + riebalai.
Vaisiai + vaisiai (to paties rūgštumo lygio).

Netinkami deriniai
Baltymai + krakmolas.
Baltymai + cukrus.
Baltymai + rūgštūs vaisiai.
Daržovės + vaisiai.
Daržovės + cukrus.
Riebalai + krakmolas.
Riebalai + baltymai.
Krakmolas + vaisiai.
Vaisiai + cukrus.

Visi maisto produktai skirstomi į tris grupes:

Krakmolingi (daug angliavandenių turintys):
Pagrindiniai angliavandeniai: bulvės, košės, makaronai, ryžiai, duona.
Miltiniai gaminiai: sausainiai, pyragai, tortai, pyragaičiai.
Džiovinti produktai: razinos, imbieras, datulės.
Vaisiai: bananai, mango.
Saldikliai: cukrus, fruktozė, gliukozė, medus, klevų sirupas.
Šviežių vaisių, išskyrus bananus ir mango, negalima su niekuo derinti, geriausia juos valgyti kaip atskirus produktus tarpuose tarp pagrindinių valgymų.

Neutralūs:
Visos žalios daržovės ir šakniavaisiai (išskyrus bulves): baklažanai, baltagūžis kopūstas, brokoliai, briuselio kopūstas, grybai, žirneliai, moliūgai, morkos, svogūnų laiškai, pastarnokas, ropė, salierai, šparagai, pupelės, žiedinis kopūstas, špinatai.
Salotinės daržovės: avokadas, raudonasis ir žaliasis pipirai, gūžinės salotos, agurkai, pomidorai, ridikai, riešutai ir saulėgrąžos.
Taukai ir aliejai: nevalytas alyvuogių aliejus, kiti augaliniai aliejai, grietinėlė, grietinėlės sviestas.

Baltyminiai (kas yra baltymai ir pagal ką juos rinktis):
Mėsa: aviena, kiauliena, kalakutiena, vištiena, elniena, veršiena.
Žuvis: plekšnė, lašiša, silkė, tunas, skumbrė, menkė, upėtakis.
Moliuskai ir vėžiagyviai: krabai, krevetės, midijos, omarai, austrės.
Pieno produktai: jogurtas, pienas, sūris.
Augaliniai baltymai: sojos pupelės, tofu.

Mano mėgiamiausi patiekalai:

  1. Rudeninės salotos: kepintos saulėgrąžos, virtas burokėlis ir alyvuogių aliejus. Druska, pipirai pagal skonį.
  2. Rudeninės salotos: šviežias kalafioras, poras ir majonezas. Druska, pipirai pagal skonį.
  3. Firminiai avižų kotletai: avižiniai dribsniai, kiaušinis. Druska, pipirai pagal skonį. (Galima dėti tarkuotų morkų ir kukurūzų miltų, jei nesulimpa).
  4. Lašišos kepsneliai: lašišos pjausneliai. Citrina, majonezas. Druska, pipirai pagal skonį.
  5. Spageti: kukurūzų miltų spageti (galimi ir kitokie), virti. Pagardinti alyvuogių aliejumi. Užbarstyti parmezano sūriu.
  6. Pomidorų padažas: sumalti mėsmale šviežius pomidorus, česnaką ir įdėti druskos. Laikyti šaldytuve. Jei įdėsite dar čili pipiro – tai jau bus adžika.

Kiekvienas iš mūsų esame individualus, sudeginame skirtingą kiekį kalorijų (kas sportuoja, kas dirba fizinį darbą, kas iš vis mažai juda), todėl maisto sudėtį reikia rinktis atsižvelgiant į savo poreikius.

1 komentaras

  1. Jurate, jus klaidinate zmones 😉 jusu receptai itraukia majoneza ( kaip jus tai siulote zmogui straipsnyje apie sveikata? ) pomidoras -vaisius , ne darzove 😉 po baltymu paragrafu , tiksliau po kiekvienos eilutes turetu buti daugtaskis 😉 nes ne vien tik tie produktai turi baltymu, kaip egzotiskos zuvys ir pan, tad manau kad kritika mes vercia tobuleti 🙂 sekmes tolimesniame edukacinemia procesia 🙂

KOMENTUOTI